Međunarodna konferencija “Pejzaž-Krajina-Krajobraz” na temu „Normativi zelene infrastrukture u planiranju i projektovanju“ 25-26.10.2024.

Obaveštavamo vas da će se u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS) i Saveza inženjera I tehničara Srbije (SITS), a uz podršku Inženjerske komore Srbije (IKS) održati  ovogodišnja  Međunarodna konferencija “Pejzaž-Krajina-Krajobraz” na temu „Normativi zelene infrastrukture u planiranju i projektovanju“. Konferencija će se održati 25. i 26.  oktobra u Beogradu u  Savezu Inženjera i tehničara Srbije (Kneza Miloša 9).

Međunarodna konferencija „Pejzaž-Krajina-Krajobraz“ je zajednički stručni skup Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS), Društva krajinskih arhitektov Slovenije (DKAS) i Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA). Skup se održava svake godine u različitoj zemlji (Srbiji, Sloveniji ili Hrvatskoj).

25. oktobra, prvog dana konferencije planirano je da se kroz tri bloka predavanja, odgovori na sledeća pitanja:

I sesija – POLITIKE I ZAKONSKI OSNOV U OBLASTI PLANIRANJA I PROJEKTOVANJA ZELENE INFRASTRUKTURE

Predavači ispred tri udruženja prezentuju politike (strategije, akcione planove…) i zakone aktuelne u njihovoj zemlji, kojima je na određen način definisana, obuhvaćena i precizirana tema zelene infrastrukture ili njenih elemenata.

II sesija – NORMATIVI U PLANIRANJU ZELENE INFRASTRUKTURE

Predavači ispred tri udruženja, u okvirima sistema planiranja definisanog zakonom (hijerarhija planova), prezentuju principe i ključne normative planiranja zelene infrastrukture, odnosno njenih elemenata. Navode na koji način nadležne institucije učestvuju u izradi planskih dokumenata u domenu zelene infrastructure, uz kratak presek zastupljenosti planiranja ZI u državi (pojedinim gradovima, na različitim nivoima planiranja).

III sesija – STANDARDI U PEJZAŽNOARHITEKTONSKOM PROJEKTOVANJU

Predavači ispred tri udruženja prezentuju vrste pejzažnih projekata i sistemske principe i standarde projektovanja u pejzažnoj arhitekturi, koji se odnose pre svega na elemente zelene infrastrukture, a koji su osnov projektovanja u konretnoj državi.

Realizaciju konferencije omogućili su Donatori skupa Green In doo, Demetra RB doo i Arhibet Pro doo. Kao i Sponzori skupa koji će tokom prvog dana konferencije predstaviti svoje kompanije, predavanjima relevantnim na temu skupa.

I Sponzor skupa – PREDUZEĆE ZA GEOMATIKU MAPSOFT D.O.O. BEOGRAD.

Igor Nedeljković dipl.inž.geod. – Savremene metode izrade geoprostornih osnova za potrebe planiranja i projektovanja zelene infrastructure

II Sponzor skupa – BALKANS BUSINESS ADVISORY INTERNATIONAL D.O.O. BEOGRAD

Cyril Huot – Zelene, održive I ugljenično neutralne inovacije za arhitektonski i pejzažni sector

Program skupa možete pogledati na: Agenda – Pejzaž-Krajina-Krajobraz

26. oktobra, drugog dana skupa planiran je izlet u organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije i Udruženja Pagus jedinstvenom Kulturnom stazom Banatske vojne granice, koja predstavlja pionirski projekat u Srbiji na polju uspostavljanja linijske kulturne staze u predelu u skladu sa primenom Evropske konvencije o predelu i odredbama za uspostavljanje Puteva kulture koje je uspostavio Savet Evrope.

„Kulturna staza” obuhvata kulturno i predeono nasleđe bazirano na istorijskim trasama kretanja ljudi i istorijski važnim radnjama i naporima iz vremena Banatske vojne granice, koji su oblikovali pejzaž kakav danas možemo videti. Period Banatske vojne granice uspostavio je temelje savremenoj poljoprivredi, zanatstvu, zdravstvu i školstvu ovog dela naše zemlje. Kulturna staza obuhvata i narodno stvaralaštvo sadašnjosti, koje povezuje našu prošlost.

Program ture možete pogledati na: Program ture

Očekujemo vaš dolazak I  zahvaljujemo se svima na saradnji.

 

S poštovanjem,

za Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije,

Anđelka Jevtović, predsednik